CİLALI TAŞ DEVRİ
Bugün Neolitik Çağı kendime göre ele alıp sizlere aktaracağım.
Orta Taş Çağından (Mezolitik Çağdan) sonra gelen Neolitik Çağ, Cilalı Taş Devri olarak da adlandırılabilir. Bu çağ yaklaşık olarak M.Ö. 11.000-6.000 tarihleri arasındaki zaman dilimini kapsar, bu uzun zaman diliminde besinlerde ,ekonomide ,mimari yapılarda ,yaşanılacak yerlerin seçilmesinde büyük gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler o zamanki insanlar için çok önemlidir çünkü o zamanki insanların yaşamlarını etkileyecek ve günümüzdeki modern toplulukların temelini oluşturacak olaylardır.
Tarım devrimiyle tanışmadan önce o zamanki insanlar kabileler halinde ve avcı-toplayıcı ilişkisi içinde yaşıyorlardı, bu yaşam şeklinde kaynakları tükendiği zaman başka bir bölgeye göç etmek zorunda kalıyorlardı. Kadınlar bitki vb. şeyler toplarken erkekler avlanmaya gidiyordu ve temel araçlar dışında pek de bir eşyaları yoktu, temel araçları ise taş ve kemikten yapılan basit araçlarla kısıtlıydı. Bu araçlar sadece avlanmaya ve kendilerini korumaya yetiyordu. Bilgi aktarımı internet veya yazılı bir belge olmadığı için sadece sözlü olarak yapılıyordu bu yüzden de bilimsel ilerleme sınırlıydı. Avcı-toplayıcı toplumlar genellikle doğaya dayalı basit inanç sistemleri geliştirip küçük topluluklar halinde basit ritüeller geliştiriyorlardı.
Göçebe Hayat
İlk kez Mezopotamya da tahılın evcilleştirilmesiyle Tarım Devriminin ilk adımı atılmıştır. İlk başta da söylediğim gibi Tarım devrimi o zamanki insanların yaşamlarını etkilemiştir, bakalım nasıl etkilemiş?
Tahılı evcilleştirip tarım yapmaya başladıktan sonra insanlar göçebe yaşamdan kurulu düzene yani yerleşik hayata geçmişlerdir. Kalıcı köyler ve kentler kurmaya başlamış, toplulukların büyütüp daha karmaşık sosyal yapıların gelişmesine olanak sağlamışlardır. Kadında erkekte ortak iş dağılımı yaparak yaşamaya başlamışlardır. Liderler, zanaatkarlar, tüccarlar gibi gruplar oluşmuştur. Yiyecek üretiminde önemli bir artış sağlanmış ve artı ürün kavramı ortaya çıkmıştır. Artı ürünleri depolamak için çanak-çömlek yapmaya başlanmış ve artı ürünler satılarak ticaret gelişmiştir. Ticaretle beraber mal değişimi olduğu için bu durum ekonomik karmaşıklığın artmasını ve pazarların oluşmasını sağlamıştır. Tarım aletlerini geliştirip saban , tırmık gibi aletler ortaya çıkarmışlardır. Yazının icadına katkı sağlayacak bilgiler kayıt edilmiştir. Tarımla birlikte tapınaklar ve dinler gelişmiştir, tarımı tanrıyla bağdaştırıp tarımı bir ilahi gücün onlara öğrettiğini düşünmüşlerdir.
Tarım Yapan İnsanlar
Konya'daki Çatalhöyük, Burdur'daki Hacılar, Malatya'daki Cafer Höyük ve Aksaray'daki Aşıklı Höyük Anadolu'da bulunan başlıca Neolitik Çağ yerleşimleridir.
Tarım Devri Öncesi ve Sonrası
Bugün sizlere Neolitik Devrim hakkındaki görüşlerimi anlattım başka bloglarımda başka konular üzerinde duracağım bir sonraki blogda görüşürüz, sevgiler...
KAYNAKÇA: https://www.kulturportali.gov.tr/portal/neolitik-cag https://sorumatik.co/
Yorumlar
Yorum Gönder